IS UW TUIN LENTEKLAAR?

Als de voorjaarszon zich zo nu en dan laat zien en uw tuin langzaam aan weer groen wordt, is het tijd om uw tuin lenteklaar te maken. Traditioneel was dit eind februari, begin maart, maar u kunt tegenwoordig beter even de lange termijn weersverwachtingen in de gaten houden, want de lente kan vroeg of laat inzetten. Maar er komt een moment dat het groen gaat uitbotten, het onkruid navenant begint te groeien en het gazon wel een opkikkertje kan gebruiken. U heeft dus genoeg te doen. Lees hier wat u moet doen met de borders, de bomen en struiken, de rozen en het gazon.

Tuinborders
Als u borders in uw tuin heeft, kunt u, na de vorstperiode, de afgestorven delen van de vaste planten afknippen. Als u er erg veel heeft, kunt u dit klusje met een heggenschaar uitvoeren. De afgeknipte resten kunt u, in kleine stukjes, op de bodem laten liggen. Verwijder eventueel onkruid en vanaf eind februari kunt u de border bemesten. Als er gaten zijn gevallen, plant dan wat bloeiende bollen, of primula’s of viooltjes. Ook op uw tuintafel kunt u een pot met bijpassende bloeiende bollen, viooltjes of primula’s neerzetten. In de paastijd kunt u kiezen voor gele bloemen.

De bloemen en bladeren van voorjaarsbloemen, zoals krokussen, tulpen, narcissen en sneeuwklokjes, kunt u gewoon laten afsterven. Na de bloei trekken ze hun voedingstoffen uit bloem en bladeren terug in de bol, om deze het volgende voorjaar weer te gebruiken. Laat de bladeren en de bollen dus met rust tot de bladeren vergeeld zijn. Narcissen vormen hierop een uitzondering, bij hen moet u wel de uitgebloeide bloemen verwijderen omdat anders te veel energie wordt gebruikt voor de zaadvorming.

Planten en snoeien
Bekijk uw tuin kritisch en wees niet terughoudend om planten te verwijderen die het vorig jaar niet goed deden. Als u ze wilt vervangen en bomen of struiken in uw tuin bij wilt planten of verplanten dan kan dat, als het niet vriest, tot half april. Struiken die in het voorjaar bloeien, zoals de krentenboom en de sering, mag u nu nog niet snoeien. U zou er de bloemknoppen mee wegknippen, die al aan de takken zitten. Struiken die in het voorjaar bloeien worden, als dat nodig is, na de bloei terug gesnoeid.

Struiken die pas in de zomer bloeien, zoals sommige soorten van de vlinderstruik Buddleja, mogen wel in het voorjaar worden gesnoeid. Maar let op, want er zijn verschillende soorten vlinderstruiken, met verschillende bloeiperioden en dus ook verschillende snoeimaanden. Handig is, en dat geldt niet alleen voor vlinderstruiken, om de planten-etiketjes van alles wat er in uw tuin staat te bewaren. Hierop staat altijd duidelijk de snoeimaand aangegeven. Zomerbloeiende struiken vormen hun bloemen op nieuw hout, dus hierbij kunt u geen bloemknoppen wegknippen. Bijvoorbeeld hortensia’s. Knip hierbij alleen de oude bloemen weg als de struik nog verder mag doorgroeien. Wordt hij te groot, knip dan de oude stelen helemaal tot aan de voet weg. Er zijn ook bomen, zoals de berk en notenbomen, die beter niet in het voorjaar worden gesnoeid. Ook wijnranken kunt u beter met rust laten in de lente. Fruitbomen als de appel en de perenboom kunt u wel snoeien, maar met fruitbomen zoals de kers en de pruim moet u wachten tot na de bloesem. Wat alle bomen en struiken betreft, als u twijfelt kunt u het beter eerst opzoeken op internet dan direct te gaan knippen. Hiervoor zijn tal van sites met snoeikalenders.